Wil je meer weten?

Erik van Bemmel
Paardekraalstraat 10-2
1092 JB Amsterdam
erikvanbemmel@gmail.com
0681160321

Share Project :

Come Closer

Nowadays, we live in ‘anonymous houses’. We are well aware of everything going on in the world, but we have no idea what our neighbours are doing.
-
Sociale controle lijkt tegenwoordig ver te zoeken. De positieve kant van sociale controle is dat mensen aandacht en belangstelling hebben voor elkaar. De negatieve kant van sociale controle is dat men zich in het handelen belemmert voelt. Je hebt het idee dat er iemand over je schouder meekijkt.

Door het ontbreken van sociale controle wordt negatief gedrag in de hand gewerkt. Ze worden niet meer gecorrigeerd door de maatschappij, mensen kijken liever de andere kant op dan zich ergens mee te bemoeien. Een groot nadeel van het ontbreken van sociale controle is de zogenaamde communicatie-armoede. Mensen leven langs elkaar heen, ze maken geen praatje meer en gaan al helemaal niet meer even bij elkaar op de koffie. Het huidige ‘huis’ is gesloten. Hierdoor is er meer eenzaamheid in onze maatschappij dan vroeger het geval was. Allemaal zijn we goed op de hoogte over het wereldgebeuren, zijn we tot alles in, maar we hebben geen idee hoe het met de buren gaat.

Met deze conceptuele serie wil ik laten zien dat beelden van huizen -die zonder kennis wat zich daar heeft afgespeeld- gewone huizen zijn die ook bij ons in de straat staan. Doordat je weet wat voor gruwelmisdaden zich in die huizen hebben afgespeeld, creëren ze bij iedere kijker nieuwe werkelijkheden die je aan het denken zetten. De serie van 4 huizen bestaat uit 3 ‘ gruwelhuizen’ (1996, Dutroux, 2006, Priklopil –Natascha Kampusch- en 2008, Fritzl). Het vierde huis representeert het huis van je buren.